
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
VI Konferencja naukowa z cyklu „Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia”
„Rola nauk rolniczych we wdrażaniu koncepcji zrównoważonego systemu żywnościowego „od pola do stołu”
7-8 czerwiec 2022 r. Chełm
Konferencja Naukowa
pod patronatem
Jego Magnificencji Rektora Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie
Dr hab. inż. Arkadiusza Tofila, prof. PANS w Chełmie
Dyrektora Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach
Prof. dr hab. Wiesława Oleszka
VI Konferencja naukowa nt. „Rola nauk rolniczych we wdrażaniu koncepcji zrównoważonego systemu żywnościowego „od pola do stołu” jest konferencją cykliczną nt. „Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia”.
Organizacja konferencji jest ważna ze względu na szybkie zmiany zachodzące w praktykach rolniczych, a zwłaszcza konieczności upowszechniania produkcji rolniczej uwzględniającej zasady zrównoważonego systemu żywnościowego.
Celem konferencji jest przybliżenie najnowszych osiągnięć i wiedzy z zakresu nauk rolniczych związanych z uprawą roślin i przetwórstwem żywności w procesie wdrażania strategii zrównoważonego rozwoju, a w szczególności sytemu żywnościowego „od pola do stołu”. Jednym z ważniejszych aspektów konferencji będzie prezentacja badań aplikacyjnych, które mogą zostać wdrożone w praktyce rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym, przyczyniając się do zrównoważonego rozwoju systemu żywnościowego, przy jednoczesnym zachowaniu efektywnego gospodarowania zasobami przyrody i racjonalnym zagospodarowaniu produktów ubocznych powstających w przetwórstwie płodów rolnych.
WAŻNE TERMINY:
- do 15 marca 2022 r. — zgłoszenie uczestnictwa wraz z tematem prezentacji
- do 15 kwietnia 2022 r. – przesłanie streszczenia referatu lub doniesienia
- do 29 kwietnia 2022 r.— dokonanie opłaty konferencyjnej
Zgłoszenia prosimy przesyłać w formie elektronicznej lub drukowanej
Adres sekretariatu Konferencji:
Streszczenia referatu lub doniesienia prosimy przesyłać na adres:
Miejsce obrad:
Publikacje:
Pełne teksty prac naukowych można będzie opublikować w czasopismach naukowych, w których będą utworzone specjalne zeszyty tematycznie związane z tematem konferencji:
- czasopiśmie naukowym indeksowanym w bazie Journal Citation Reports (IF co najmniej 1,5) w dostępie Open Access,
- czasopiśmie Polish Journal of Agronomy (bezpłatnie).
Istnieje możliwość dofinansowania do kosztów wydania publikacji w czasopiśmie z IF po konferencji.
Informacji w tej sprawie udziela dr hab. inż. Anna Kocira, prof. PANS w Chełmie,
e-mail: akocira@panschelm.edu.pl
Opłata:
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za zgłoszenie uczestnictwa w konferencji naukowej nt. ”Rola nauk rolniczych we wdrażaniu koncepcji zrównoważonego systemu żywnościowego „od pola do stołu”.
Pragniemy poinformować, że jest możliwość opublikowania prac zaprezentowanych na konferencji w numerze specjalnym:
- Polish Journal of Agronomy (20 pkt na liście MEiN)
- Agriculture, MDPI (IF 2,925, 100 pkt na liście MEiN)
W związku z trwającą procedurą przetargową dokładne miejsce zakwaterowania zostanie podane w komunikacie III.
Komitet Naukowy
- dr hab. inż. Arkadiusz Tofil, prof. PANS w Chełmie
- dr hab. Józef Zając, prof. PANS w Chełmie
- dr Beata Fałda
- prof. dr hab. Wiesław Oleszek
- prof. dr hab. Mariusz Matyka
- prof. dr hab. Teresa Doroszewska
- prof. dr hab. Roman Dziedzic
- prof. dr hab. Wojciech Lipiński
- prof. dr hab. inż. Barbara Kołodziej
- prof. dr hab. Stanisław Krasowicz
- prof. dr hab. inż. Bogdan Kulig
- prof. dr hab. Cezary Sławiński
- prof. dr hab. Mariola Staniak
- prof. dr hab. Piotr Stypiński
- prof. dr hab. inż. Piotr Szulc
- dr hab. Beata Feledyn-Szewczyk, prof. IUNG-PIB
- dr hab. inż. Anna Kocira, prof. PANS w Chełmie
- dr hab. inż. Urszula Malaga-Toboła, prof. PANS w Chełmie
- dr hab. inż. Katarzyna Panasiewicz, prof. UPP
- dr hab. inż. Ewa Szpunar-Krok, prof. UR
- dr hab. inż. Anna Tratwal, prof. IOR-PIB
- dr hab. inż. Edward Wilczewski, prof. UTP
- dr hab. Jarosław Stalenga
- dr hab. inż. Roman Krawczyk
- dr inż. Ewa Stamirowska-Krzaczek
- dr inż. Jolanta Bojarszczuk
Komitet Organizacyjny
- dr hab. inż. Anna Kocira, prof. PANS w Chełmie – Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego
- prof. dr hab. Mariola Staniak – Z-ca Przewodniczącego Komitetu Organizacyjnego
- dr inż. Rafał Kornas – Sekretarz
- prof. dr hab. Mariusz Matyka
- dr hab. Beata Feledyn-Szewczyk, prof. IUNG-PIB
- dr inż. Jolanta Bojarszczuk
- dr inż. Jacek Cymerman
- dr inż. Ewa Stamirowska-Krzaczek
- dr inż. Marzena Tomaszewska
6.06.2022 r. (poniedziałek)
17.00-19.00 Zakwaterowanie i rejestracja uczestników
19.00 Kolacja
7.06.2022 r. (wtorek)
8.00-9.00 Rejestracja uczestników
9.00-9.15 Otwarcie konferencji
9.15-11.15 Sesja plenarna
9.15-9.45 Zmiany klimatyczne a Europejski Zielony Ład – prof. dr hab. dr h.c. mult. Andrzej Kotecki
9.45-10.15 Zdrowotność surowców roślinnych przeznaczonych do produkcji żywności i pasz – prof. dr hab. Agnieszka Pszczółkowska
10.15-10.45 Mniej znane gatunki pszenic źródłem bioróżnorodności biologicznej i zrównoważonej produkcji żywności – dr hab. inż. Leszek Rachoń, prof. uczelni
10.45-11.15 Nawożenie startowe kukurydzy jako metoda poprawy efektywności aplikacji składnika – prof. dr hab. Piotr Szulc
11.15-11.30 Przerwa kawowa
11.30-13.30 Sesja referatowa
13.45-14.45 Obiad i zakwaterowanie uczestników konferencji
14.45-19.00 Wyjazd terenowy
19.30 Uroczysta kolacja
8.06.2022 r. (środa)
8.00-10.30 Sesja referatowa
10.30-11.00 Przerwa kawowa
11.00-13.00 Sesja posterowa i sesja multimedialna (doniesienia 5 min.)
13.00 13:15 Podsumowanie i zakończenie konferencji
13:30 Obiad
dr hab. inż. Anna Kocira, prof. PANS w Chełmie
email: akocira@panschelm.edu.pl
tel. 82 564 02 84;
tel. kom. 601 194 882
