7 kwietnia 2025 r pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie uczestniczyli w szkoleniu z zakresu najnowszych rozwiązań w analizie żywności zorganizowanego w ramach Food Shim-Pol Day.
W trakcie spotkania eksperci współpracujący z firmą Shim-Pol podzielili się swoją wiedzą na temat rozwoju technik analitycznych, które umożliwiają szybsze, dokładniejsze i bardziej efektywne badania żywności. Tematyka szkolenia związana była między innymi z: metodami przygotowaniem próbki, możliwościami stosowania różnych technik chromatograficznych w analizie żywności, aktualnymi trendami w badaniach żywności, m.in. pestycydów, alergenów, cukrów, związków PFAS, wykorzystaniem metod spektroskopowych w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów spożywczych (ICP, AAS, FTIR, UV-Vis, RF) czy zastosowaniem mikroskopii FTIR oraz Raman/FTIR. Było to bardzo interesujące spotkanie, a wyniesioną z niego wiedzę będzie można owocnie wykorzystywać w pracy ze studentami.