Godło Polski
wyszukiwarka zaawansowana
Wybierz obszar
Zgłoś błąd
wyślij formularz zgłoszeniowy

Aktualności

11 lutego 2025
Aktualności UczelniInstytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie

Warsztaty „JAK KUPOWAĆ, NIE MARNOWAĆ I BEZPIECZNIE GOSPODAROWAĆ ŻYWNOŚCIĄ?” z uczniami ZSCKR w Okszowie

5 lutego 2025 roku i pracownicy i studenci Katedry Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie PANS w Chełmie przeprowadzili kolejne warsztaty z cyklu „Jak kupować, nie marnować i bezpiecznie gospodarować żywnością?” Spotkanie przygotowane zostało dla uczniów Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie.

Celem warsztatów było zapoznanie młodzieży z zasadami zakupu, gospodarowania oraz przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Jak wskazuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w Polsce marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie, czyli statystyczny obywatel naszego kraju ma na swoim koncie aż 126 kg zmarnowanego pożywienia! W koszach najczęściej kończą swój los pieczywo, wędliny, świeże owoce i warzywa.

Studenci reprezentujący Koło Naukowe Dietetyki i Żywienia Zbiorowego z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie PANS w Chełmie pod opieką mgr Ewy Brodacz oraz mgr inż. Justyny Siwieli-Tomaszczyk przedstawili uczniom zasady prawidłowego postępowania w kwestii kupowania oraz czytania etykiet artykułów spożywczych, jak również korzyści właściwego gospodarowania żywnością, aby jej nie marnować. Nie zabrakło też praktycznych porad i owocnych dyskusji.

W ramach spotkań przedstawiono młodzieży różnorodne specjalności, kierunki oraz możliwości studiowania i poszerzania swojej wiedzy i umiejętności.

Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów.

Podobne aktualności