31 marca 2025 r. uczniowie I klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach chemicznych przygotowanych przez Katedrę Dietetyki w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie.
Zajęcia odbyły się w Centrum Studiów Inżynierskich PANS w Chełmie pod opieką dr Natalii Iwanickiej. Podczas spotkania uczniowie przeprowadzili szereg doświadczeń, które miały im przybliżyć i pomóc zrozumieć zagadnienia chemiczne oraz pokazać, że od chemii nie da się uciec. Badanie właściwości białek, tworzenie lustra srebrowego i otrzymywanie mydła- takie zdania czekały na grupę, która chętnie wykonywała polecenia i angażowała się w wykonanie ćwiczeń.
Po wykonanych doświadczeniach grupa miała okazję zwiedzić laboratoria CSI PANS w Chełmie i zapoznać się z infrastrukturą budynków.