Godło Polski
wyszukiwarka zaawansowana
Wybierz obszar
Zgłoś błąd
wyślij formularz zgłoszeniowy

Aktualności

31 stycznia 2024
Aktualności UczelniInstytut Nauk o Żywieniu Człowieka i RolnictwieMonoprofilowe Centrum Symulacji Medycznej

Uczniowie szkół ponadpodstawowych na zajęciach w nowej Pracowni Dietetycznej

25 stycznia 2024 roku uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie oraz uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej wzięli udział w warsztatach pt.: „Metody oceny stanu odżywienia”, prowadzonych przez dr hab. inż. Zuzannę Goluch z Katedry Dietetyki, wraz ze studentkami III roku kierunku Dietetyka i żywienie zbiorowe, w nowo utworzonej Pracowni Dietetycznej, znajdującej się Monoprofilowym Centrum Symulacji Medycznej PANS w Chełmie.

Podczas warsztatów uczniowie zostali zapoznani z historią antropometrii, terminologią antropometrii żywieniowej, a następnie z  podstawowym instrumentarium antropometrycznym, techniką dokonywania pomiarów antropometrycznych, a także obliczaniem na ich podstawie wskaźników stanu odżywienia oraz ich interpretacją.

U osób chętnych dokonano podstawowych pomiarów antropometrycznych (masy i wysokości ciała, obwodu talii i bioder, obwodu ramienia) i na ich podstawie wyliczono wskaźniki stanu odżywienia. Przeprowadzono również badanie składu komponentowego ciała człowieka (zawartości masy tłuszczowej i beztłuszczowej, wody całkowitej) metodami pomiarów fałdów skórno-tłuszczowych (kaliperem Harpendena z oprogramowaniem) oraz bioimpedancji elektrycznej BIA (Bioelectrical impedance analysis).
Badanie BIA przeprowadzono urządzeniami typu fitness oraz profesjonalnymi (Charder MA 810 i Bodystat 1500) celem pokazania rozbieżności w uzyskanych wynikach składu ciała. Badanie składu ciała, wykonywane w gabinecie przez dietetyka, odbywa się z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń, co umożliwia uzyskanie wiarygodnych wyników i przygotowanie na ich podstawie dietoterapii dla pacjenta.

Podczas spotkania odbyły się także warsztaty pn.”Profil sensoryczny – sprawdź swoje zmysły”, prowadzone przez dr Klaudię Kałwę. Było to doświadczenie, które pozwoliło uczniom lepiej zrozumieć funkcjonowanie swoich zmysłów. Podczas tych zajęć uczestnicy mieli okazję eksplorować różnorodne bodźce sensoryczne, rozwijając wrażliwość na zmysł dotyku, smaku, zapachu i wzroku. Uczniowie mieli możliwość zapoznać się jak przeprowadzane są testy na daltonizmy zmysłów oraz samodzielnie je wykonać. Na warsztatach przygotowane były stanowiska do wykonania testów na daltonizm smakowy tj. zdolność rozróżniania podstawowych smaków w stężeniach nieznacznie ponad-progowych oraz progi różnicy smakowej – próba kolejności; daltonizm smakowy – progi różnicy smakowej – próba trójkątowa; daltonizm zapachowy tj. rozpoznawanie zapachów oraz progi różnicy zapachowej – próba kolejności; daltonizm dotykowy tj. próba kolejności; daltonizm wzrokowy za pomocą tablic pseudoizochromatycznych Ishihary – wersja przesiewowa w ilości 15-tu tablic. Ponadto uczniowie zapoznali się z podstawowymi pojęciami używanymi w metodach sensorycznych.

Na zakończenie prowadzące warsztaty przedstawiły zakres i charakterystykę studiów na kierunku Dietetyka i żywienie zbiorowe oraz zachęciły do studiów w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie.

Podobne aktualności