Dietetyka „od kuchni” – praktyczne spojrzenie na zdrowe żywienie
Jak wygląda dietetyka „od kuchni”? Przekonali się o tym studenci III roku Dietetyki i Żywienia Zbiorowego z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie, uczestnicząc w ćwiczeniach z przedmiotu Technologia produkcji potraw, prowadzonych przez mgr inż. Justynę Siwielę-Tomaszczyk.
Cykl zajęć rozpoczął się intensywną pracą teoretyczną – studenci opracowywali jadłospisy dla konkretnych przypadków dietetycznych oraz planowali koszty całodziennej diety, uwzględniając koncepcję „less waste”. Następnie, w pracowni gastronomicznej, przystąpili do zmagań kulinarnych.
Efektem tych działań były smakowite propozycje całodziennego wyżywienia (1500 kcal) dla osób cierpiących na cukrzycę typu II, otyłość, osteoporozę oraz zaparcia. Przygotowano również zestawy dietetyczne dedykowane osobom z niedoczynnością tarczycy, dną moczanową, nietolerancją laktozy i reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Studenci mieli także okazję zapoznać się z pracami przygotowanymi przez swoich kolegów i koleżanki – oceniali je oraz wspólnie omawiali możliwe modyfikacje potraw.