Godło Polski
wyszukiwarka zaawansowana
Wybierz obszar
Zgłoś błąd
wyślij formularz zgłoszeniowy

Aktualności

9 maja 2025
Uniwersytet III wieku

Spotkanie z Panem inż. Kamilem Gontarzem w Bibliotece Publicznej

Słuchacze UTW przy PANS w Chełmie 7 maja 2025 r. uczestniczyli w zorganizowanym przez Chełmską Bibliotekę Publiczną spotkaniu z panem inż. Kamilem Gontarzem rodowitym Chełmianinem – dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem w pracy aptecznej, który łączy solidną wiedzę naukową z praktycznym podejściem do kwestii żywienia.

W specjalnie przygotowanej prelekcji „Żywienie seniorów: charakterystyka, zalecenia i normy” przedstawione zostały następujące kwestie:

  1. Znaczenie prawidłowego żywienia w procesie starzenia się.
  2. Zmiany fizjologiczne wpływające na odżywanie seniorów.
  3. Najczęstsze problemy żywieniowe osób starszych.
  4. Zapotrzebowanie energetyczne u seniorów.
  5. Normy spożycia białka przez osoby w wieku podeszłym.
  6. Tłuszcze w diecie seniora – jakość i ilość.
  7. Węglowodany – znaczenie błonnika w diecie osób starszych.
  8. Witaminy kluczowe dla seniorów: D, B12, kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez.
  9. Nawadnianie organizmu – zalecenia dla seniorów.
  10. Zasady komponowania zbilansowanych posiłków dla osób starszych, a także produkty zalecane, a których należy unikać w diecie seniora.
  11. Choroby seniorów a dietoterapia.

Ponadto pan Kamil Gontarz nawiązał do kultury kulinarnej regionu chełmskiego i bogatych tradycji kulinarnych, zestawiając je z aktualnymi zaleceniami dietetycznymi.
To było niezwykle pouczające spotkanie w zakresie zdrowego i prawidłowego żywienia się seniorów oraz poszerzenia wiedzy o kulinarnych korzeniach naszego regionu.

Seniorzy zachęceni zostali również do nabywania, wypożyczania i czytania książek w tym zakresie.

Podobne aktualności