Słuchacze UTW przy PANS w Chełmie 7 maja 2025 r. uczestniczyli w zorganizowanym przez Chełmską Bibliotekę Publiczną spotkaniu z panem inż. Kamilem Gontarzem rodowitym Chełmianinem – dietetykiem z wieloletnim doświadczeniem w pracy aptecznej, który łączy solidną wiedzę naukową z praktycznym podejściem do kwestii żywienia.
W specjalnie przygotowanej prelekcji „Żywienie seniorów: charakterystyka, zalecenia i normy” przedstawione zostały następujące kwestie:
- Znaczenie prawidłowego żywienia w procesie starzenia się.
- Zmiany fizjologiczne wpływające na odżywanie seniorów.
- Najczęstsze problemy żywieniowe osób starszych.
- Zapotrzebowanie energetyczne u seniorów.
- Normy spożycia białka przez osoby w wieku podeszłym.
- Tłuszcze w diecie seniora – jakość i ilość.
- Węglowodany – znaczenie błonnika w diecie osób starszych.
- Witaminy kluczowe dla seniorów: D, B12, kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez.
- Nawadnianie organizmu – zalecenia dla seniorów.
- Zasady komponowania zbilansowanych posiłków dla osób starszych, a także produkty zalecane, a których należy unikać w diecie seniora.
- Choroby seniorów a dietoterapia.
Ponadto pan Kamil Gontarz nawiązał do kultury kulinarnej regionu chełmskiego i bogatych tradycji kulinarnych, zestawiając je z aktualnymi zaleceniami dietetycznymi.
To było niezwykle pouczające spotkanie w zakresie zdrowego i prawidłowego żywienia się seniorów oraz poszerzenia wiedzy o kulinarnych korzeniach naszego regionu.
Seniorzy zachęceni zostali również do nabywania, wypożyczania i czytania książek w tym zakresie.