W dniach 24 – 26 maja 2024 studenci kierunku Dietetyka i żywienie zbiorowe w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie PANS w Chełmie uczestniczyli w Festiwalu Mikołaja Reja. Festiwal organizowany był przez Centrum Kultury w Siennicy Różanej. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęła Bożena Żelazowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Generalny Konserwator Zabytków, a Partnerem było m.in. Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj Życie!” oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Gościem uświetniającym Festiwal był Mikołaj Rey – znany kucharz i autor audycji kulinarnych będący w prostej linii potomkiem słynnego Mikołaja Reja.
Wydarzenie obfitowało w liczne atrakcje dla zgromadzonych gości, nawiązujące do różnych aspektów działalności Mikołaja Reja. Nasz udział również był wszechstronny – wspieraliśmy aktywnie działania powiązane z przygotowaniem i promowaniem kulinarnej części Festiwalu. Szczególnie interesującym był udział w przygotowaniu polewki piwnej z twarogiem, pod okiem prof. Jarosława Dumanowskiego, historyka i badacza dziejów kuchni polskiej, prowadzącego i współtwórcę programu TVP pt. „Historia Kuchni Polskiej”.
Studentów przygotowały i nadzorowały wykładowczynie dr inż. Marzena Tomaszewska, dr Agnieszka Michalska, mgr Ewa Brodacz oraz dr Klaudia Kałwa.
Nasi Studenci kolejny raz wykazali się wspaniałą postawą i profesjonalizmem oraz zaangażowaniem mimo dynamicznych warunków i zmiennej pogody. Brawo Wy!