W dniu 3 czerwca 2025 r. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie odbyło się szkolenie dla studentów kierunków Rolnictwo oraz Dietetyka i żywienie zbiorowe nt. „Monitoring i sygnalizacja agrofagów w integrowanej ochronie roślin uprawnych, narzędzia, metody, sposoby prawidłowej realizacji” przeprowadzone przez pracowników Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu z Zakładu Monitorowania i Sygnalizacji Agrofagów pod kierownictwem prof. dr hab. Anny Tratwal. Pozostałe osoby zaangażowane w realizację tego szkolenia to dr inż. Kamila Roik, dr inż. Marcin Baran i dr Wojciech Kubasik.
Szkolenie miało charakter praktyczny, co niewątpliwie przyczyniło się do rozszerzenia wiedzy i umiejętności studentów z zakresu identyfikacji agrofagów, ich monitorowania i sygnalizacji, koncentrując się na narzędziach, metodach i sposobach realizacji tych zadań.
Na szkoleniu podkreślono zasadność stosowania zasad integrowanej ochrony roślin, w której wykorzystuje się wszelkie dostępne metody, zwłaszcza niechemiczne, do kontroli liczebności organizmów szkodliwych (szkodniki, patogeny chorobotwórcze, chwasty) w uprawie roślin.
Z uwagi na obserwowane zmiany klimatyczne, wzrastający areał niektórych upraw (kukurydza, soja), czy malejący asortyment pestycydów dopuszczonych do ochrony upraw, potrzebne są interdyscyplinarne działania w kontekście ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami. Zmiany klimatyczne (wcześniejsze okresy ciepłych dni w okresie wiosennym, wydłużona jesień, ciepłe i bezśnieżne zimy) mają istotny wpływ na dłuższe żerowanie szkodników, pojawianie się dodatkowych pokoleń oraz masowe pojawianie się niektórych szkodników (ploniarka zbożówka, słonecznica orężówka, omacnica prosowianka, szarek komośnik łokaś garbatek, turkuć podjadek). Obserwowane jest też coraz większe zagrożenie ze strony ciepłolubnych patogenów chorobotwórczych (rdza żółta, rdza źdźbłowa).
Występujące w uprawach roślin zagrożenia ze strony agrofagów obligują do podjęcia działań edukacyjnych w zakresie monitorowania i sygnalizacji tych organizmów w oparciu o nowoczesne narzędzia i metody np. przy wykorzystaniu serwisu informacyjnego Platforma Sygnalizacji Agrofagów. Studenci zapoznali się z tym portalem, na którym zamieszczane są materiały informacyjne (podręczniki, plakaty, ulotki, atlasy) na temat skutecznych metod i narzędzi prawidłowej identyfikacji zagrożeń, strategii postępowania pod kątem zapobiegania rozprzestrzeniania się organizmów szkodliwych, doboru dopuszczonych środków chemicznej ochrony.
Ponadto na szkoleniu studenci mieli możliwość zapoznania się z problemami producentów rolnych, którzy na bieżąco muszą podejmować decyzje związane ze zwalczaniem organizmów szkodliwych.
Przeprowadzone szkolenie poszerzyło wiedzę i praktyczne umiejętności studentów w zakresie identyfikacji agrofaga i diagnozowaniu powodowanych przez niego uszkodzeń, odpowiednich metod lustracji, doboru właściwego środka ochrony roślin oraz wyznaczaniu optymalnego terminu zabiegu chemicznego. Zaprezentowano też podstawowe narzędzia wykorzystywane w praktyce rolniczej do monitoringu agrofagów np. pułapki feromonowe, tablice barwne klejowe (żółte, niebieskie), naczynia żółte, czerpak entomologiczny, samołówki świetlne i aspirator Johnsona.