Międzynarodowe Seminarium Naukowe w PANS w Chełmie – nauka i praktyka w służbie nowoczesnego rolnictwa i dietetyki
W dniach 17–20 maja 2025 r. w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie odbyło się Międzynarodowe Seminarium Naukowe pt. „Wykorzystanie nowoczesnych technik i technologii w dietetyce i rolnictwie”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, Instytut Nauk Technicznych i Lotnictwa oraz Centrum Studiów Inżynierskich PANS w Chełmie, we współpracy z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Józefa Piłsudskiego w Okszowie oraz Gospodarstwem Pszczelarskim Ernesta Łukaszewskiego w Sarniaku.
Wyjątkowymi gośćmi wydarzenia byli przedstawiciele Podolskiego Narodowego Uniwersytetu w Kamieńcu Podolskim (Ukraina) z prof. dr Allą Ivanovską – p.o. rektora – na czele. Obecność delegacji z Ukrainy podkreśliła międzynarodowy charakter seminarium i stworzyła okazję do zacieśnienia współpracy naukowej między uczelniami.
Celem spotkania była wymiana wiedzy, doświadczeń i umiejętności w zakresie wykorzystania nowoczesnych technologii w produkcji żywności – jako odpowiedzi na wyzwania współczesnego rolnictwa: wzrost produktywności, poprawa jakości i ograniczanie kosztów.
W sesji plenarnej zaprezentowano referaty poświęcone m.in. bezpieczeństwu żywności, jakości miodów z województwa lubelskiego, zastosowaniu ekstraktu z Ecklonia maxima w uprawie soi, a także wykorzystaniu bakteriofagów jako środków przeciwdrobnoustrojowych. Poruszono również kwestie związane z przechowywaniem i transportem produktów pochodzenia zwierzęcego.
Po zakończeniu sesji uczestnicy wzięli udział w warsztatach i zajęciach praktycznych w laboratoriach Centrum Studiów Inżynierskich w Depułtyczach Królewskich. Zorganizowano również wyjazd studyjny do ZSCKR w Okszowie, gdzie zaprezentowano nowoczesny park maszynowy oraz wyposażenie pracowni weterynaryjnych i symulacji strzeleckiej. Wizyta w Gospodarstwie Pszczelarskim w Sarniaku przybliżyła uczestnikom historię bartnictwa oraz tradycyjne i nowoczesne metody produkcji miodu. Goście mieli również możliwość porównania narzędzi pszczelarskich stosowanych w Polsce i na Ukrainie oraz wzięcia udziału w degustacji lokalnych produktów.
Seminarium stworzyło platformę do wymiany doświadczeń naukowych i praktycznych, a także umocniło więzi pomiędzy środowiskami akademickimi Polski i Ukrainy.