Serdecznie zapraszamy do udziału w Międzynarodowym Seminarium Naukowym „Wykorzystanie nowoczesnych technik i technologii w dietetyce i rolnictwie”
19 maja 2025 r. (poniedziałek)
Pocztowa 54C,
sala 308
15.00–15.05 Rozpoczęcie seminarium i powitanie gości:
dr inż. Ewa Stamirowska-Krzaczek, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, PANS w Chełmie
15.05-15.10 Uroczyste otwarcie seminarium:
JM Rektor PANS w Chełmie, prof. ucz. dr Beata Fałda
Dyrektor Biura Rektora PANS w Chełmie mgr Zygmunt Gardziński,
15.00–16.00 Wykłady plenarne:
Przewodniczący dr Natalia Iwanicka
15.10–15.20 Możliwości stosowania ekstraktu z Ecklonia maxima w uprawie soi,
prof. dr hab. inż. Anna Kocira, Katedra Rolnictwa, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, PANS w Chełmie
15.20–15.30 Standardy bezpieczeństwa żywności: złudne poczucie ochrony czy realne wsparcie?
dr Klaudia Kałwa, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, PANS w Chełmie
15.30–15.40 Ocena jakości miodów z województwa lubelskiego
dr inż. Małgorzata Stryjecka, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, PANS w Chełmie
15.40-15.50 Bakteriofagi jako środki przeciwdrobnoustrojowe w medycynie weterynaryjnej oraz w bezpiecznym przechowywaniu i transporcie produktów pochodzenia zwierzęcego
dr nauk weterynaryjnych Yuliia Horiuk, docent Podolskiego Państwowego Uniwersytetu w Kamieńcu Podolskim.
15.50-16.00 Przerwa kawowa
16.00 -16.15 Dyskusja, podsumowanie seminarium.