Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie wzięli udział w warsztatach pt.: „Metody oceny stanu odżywienia” prowadzonych przez dr hab. inż. Zuzannę Goluch z Katedry Dietetyki wraz ze studentami III roku kierunku Dietetyka i żywienie zbiorowe Julią Ochnio i Mateuszem Boczulińskim. Odbywały się one w nowej Pracowni Oceny Stanu Odżywienia działającej w ramach Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie, Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełmie.
Podczas warsztatów uczniowie zostali zapoznani z historią antropometrii, terminologią antropometrii żywieniowej, a następnie z podstawowym instrumentarium antropometrycznym, techniką dokonywania pomiarów antropometrycznych, obliczaniem na ich podstawie wskaźników stanu odżywienia oraz ich interpretacją.
U osób chętnych dokonano podstawowych pomiarów antropometrycznych i na ich podstawie wyliczono wskaźniki stanu odżywienia. Przeprowadzono również u osób chętnych (uczennic i nauczyciela) badanie składu komponentowego ciała człowieka (zawartości masy tłuszczowej i beztłuszczowej, wody całkowitej) metodą bioimpedancji elektrycznej BIA urządzeniem Charder MA 810.
Na zakończenie uczniowie zapoznali się z ofertą dydaktyczną Uczelni oraz Instytutu.