18 grudnia w murach naszej Uczelni gościł Jarosław Gowin – Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
JM Rektor prof. nzw. dr hab. inż. Arkadiusz Tofil zapoznał Ministra z nowoczesnym kompleksem laboratoryjnym Centrum Studiów Inżynierskich.
Podczas spotkania odbyła się także konferencja prasowa, na której Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosił konkurs Narodowego Centrum Badań i Rozwoju pn. Studia Dualne. Celem projektu jest dostosowanie programów nauczania do oczekiwań przyszłych pracowników i ich potencjalnych pracodawców. Będzie to możliwe dzięki realizacji specjalnych programów kształcenia przemiennego, które zakładają równoczesny udział w zajęciach dydaktycznych na uczelni i zatrudnienie w firmie, dzięki temu możliwe będzie połączenie nauki z pracą.
Idea konkursu jest bardzo bliska misji realizowanej w PWSZ w Chełmie. Uczelnia dużą wagę przykłada do kształcenia praktycznego, w którym wiedza teoretyczna uzupełniana jest praktyką. Dzięki współpracy PWSZ w Chełmie z wieloma firmami, studenci mają możliwość zdobycia cennych umiejętności, które w późniejszym czasie będą niezbędne podczas pracy zawodowej.
PWSZ w Chełmie już dwukrotnie skutecznie aplikowała w konkursach NCBR, a dzięki jej projektom skorzystało 240 osób. Dzięki temu uczelnia uzyskała dofinansowanie na projekty: „Nie broda czyni filozofa” – ok. 90 tys. zł oraz „Nowe kompetencje – lepszy start. Wsparcie studentów PWSZ w Chełmie” – 750 tys. zł.
Aktualności
Podobne aktualności
Aktualności
26 cze 2025
Kosmiczny finał i wysokie miejsce PANS w Chełmie w Rankingu Szkół Wyższych „Perspektywy 2025”
Uroczysta gala z ogłoszeniem wyników tegorocznego Rankingu Szkół Wyższych „Perspektywy” odbyła się 25 czerwca w Warszawie pod ...
czytaj dalej
Aktualności
24 cze 2025
Studenci Rolnictwa na ćwiczeniach terenowych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Bezku
Studenci Rolnictwa na ćwiczeniach terenowych w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Bezku9 czerwca 2025 r. studenci III ro...
czytaj dalej
Aktualności
24 cze 2025
Studenci Dietetyki podczas ćwiczeń z przedmiotu Technologia produkcji potraw
Dietetyka „od kuchni” – praktyczne spojrzenie na zdrowe żywienieJak wygląda dietetyka „od kuchni”? Przekonali się o tym st...
czytaj dalej
Aktualności
24 cze 2025
II konferencja naukowa „LUBELSKI BURSZTYN – Nowe horyzonty”
Zapraszamy serdecznie na 𝙄𝙄 𝙆𝙤𝙣𝙛𝙚𝙧𝙚𝙣𝙘𝙟𝙚̨ 𝙣𝙖𝙪𝙠𝙤𝙬𝙖̨ pt. "𝙇𝙐𝘽𝙀𝙇𝙎𝙆𝙄 𝘽𝙐𝙍𝙎𝙕𝙏𝙔𝙉 - 𝙉𝙊𝙒𝙀 𝙃𝙊𝙍𝙔𝙕𝙊𝙉𝙏𝙔", która odbędzie się 26 czerwca 2025...
czytaj dalej