Godło Polski
wyszukiwarka zaawansowana
Wybierz obszar
Zgłoś błąd
wyślij formularz zgłoszeniowy

Aktualności

1 kwietnia 2021
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka i Rolnictwie

V Konferencja naukowa z cyklu „Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia” nt. „Prozdrowotne aspekty produktów rolnych i żywności”

W ramach obchodów 20-lecia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie w dniu 22 marca br. odbyła się V Konferencja naukowa z cyklu „Nauka i praktyka – rolnictwo różne spojrzenia” nt. „Prozdrowotne aspekty produktów rolnych i żywności” zorganizowana przez Instytut Nauk Rolniczych i Studenckie Koło Naukowe Agrobiznesu. Patronat honorowy nad konferencją objął JM Rektor Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie dr hab. inż. Arkadiusz Tofil, prof. PWSZ w Chełmie. Wzorem lat ubiegłych w tegorocznej konferencji uczestniczyli uznani przedstawiciele nauki, jak i wybitni praktycy. Po raz pierwszy konferencja miała tak szeroki zasięg krajowy i zgromadziła ponad 70 prelegentów z różnych ośrodków naukowych i instytucji wspierających rolnictwo m.in. Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Rzeszowskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, Instytutu Agrofizyki PAN, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Lublinie, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz firmy Messis.

Konferencję otworzył JM Rektor PWSZ w Chełmie dr hab. inż. Arkadiusz Tofil, prof. PWSZ w Chełmie. Spotkanie zostało podzielone na dwie sesje. Sesję I referatową rozpoczął wykład dr hab. inż. Katarzyny Panasiewicz, prof. UPP, wprowadzający uczestników w problematykę wpływu czynników agrotechnicznych na plon i jakość konopi włóknistych, roślin odgrywających coraz większą rolę w krajowej produkcji roślinnej. Ciekawy wykład dotyczący racjonalnego wykorzystania gleb jako wyzwania dla nauki, doradztwa i praktyki rolniczej, podkreślający ważną ich rolę w kształtowaniu wysokiej jakości płodów rolnych wygłosił prof. dr hab. Stanisław Krasowicz. Kolejny wykład poruszający tematykę jakości roślin i żywności zaprezentował prof. dr hab. Jerzy Księżak przedstawiający możliwości wykorzystania nasion roślin strączkowych do poprawy jakości pieczywa. Nawiązaniem do tej tematyki było wystąpienie dr hab. Elizy Gaweł dotyczące wykorzystania substancji aktywnych z lucerny w żywieniu ludzi i zwierząt. Z kolei mgr Przemysław Król przedstawił referat o wykorzystaniu prozdrowotnych właściwości produktów ubocznych przemysłu rolno – spożywczego. Problematykę dzikich zwierząt podjął prof. dr hab. inż. Roman Dziedzic prezentując rolę łosia w krajach europejskich. W bardzo ważną tematykę ochrony roślin i roli inspektora PIORiN w kształtowaniu jakości roślin i wpływie na zdrowie człowieka wprowadził zebranych mgr inż. Jarosław Wolnicki.

W II sesji referatowej dominowała tematyka związana z jakością płodów rolnych. Ważną roślinę z punktu widzenia światowej gospodarki żywnościowej przedstawiła prof. dr hab. Mariola Staniak prezentując wartość żywieniową i właściwości prozdrowotne soi. Jakość i plonowanie mało znanych roślin zbożowych było tematyką dwóch referatów, mgra inż. Marcina Różewicza o sorgu ziarnowym i dr inż. Marty Wyzińskiej o Tritordeum. Referat dotyczący przydatności owsa do celów browarniczych zaprezentowała dr hab. Danuta Leszczyńska, prof. IUNG-PIB. Natomiast mało znaną dotychczas tematykę oceny jakości przechowywanego rzepaku za pomocą elektronicznego nosa przedstawił dr inż. Marek Gancarz. Z kolei warunki przechowywania i ich wpływ na jakość oleju rzepakowego zaprezentował mgr inż. Kamil Koprzak. Agrofizyka w badaniach zdrowej żywności była przedmiotem referatu dra inż. Jacka Cymermana. Ciekawy referat dotyczący wpływu świadomości konsumenckiej na produkcję rolniczą wygłosiła mgr inż. Natalia Nowosad. Natomiast o wpływie nawożenia i zabiegów agrotechnicznych na jakość plonów referowała inspektor Monika Nadolska.

Wielowątkowa tematyka konferencji związana głównie z produkcją rolniczą, w szczególności z wielkością i jakością uzyskiwanych płodów rolnych zaowocowała ciekawymi wystąpieniami prelegentów i ożywioną dyskusją prowadzoną na zakończenie sesji. Konferencja pozwoliła na nawiązanie współpracy pomiędzy środowiskiem naukowym a producentami rolnymi i otoczeniem gospodarczym, co daje możliwość wdrażania do produkcji nowych rozwiązań, a w efekcie uzyskanie produktów i żywności o wysokiej zawartości składników odżywczych i bioaktywnych, zwiększając tym samym konkurencyjność i innowacyjność naszego rolnictwa.

Podobne aktualności