W dniu 13 stycznia 2017 r. studenci Katedry Stosunków Międzynarodowych Instytutu Neofilologii uczestniczyli w pierwszej Studenckiej Wigilii Ukraińskiej, w której, oprócz nich, brali udział wszyscy studenci bez względu na narodowość. Patronat Honorowy nad tym ważnym przedsięwzięciem kulturowym przyjął prof. dr hab. Józef Zając, Senator RP, a środki na jego organizację przyznała Fundacja „Partnerstwo i Współpraca” działająca przy Konsulu Honorowym Ukrainy w Chełmie oraz Uczelnia.
Z założenia organizacja uroczystości miała na celu integrację środowiska studentów z Ukrainy i uczelnianej społeczności polskiej, poznawanie i kultywowanie tradycji różnych narodowości, praktyczne nabywanie umiejętności w organizacji tego typu przedsięwzięć.
W wigilii udział wzięły także delegacje uczniów z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Chełmie oraz Zespołu Szkół Technicznych w Chełmie.
W pierwszej części Wigilijnego Święta studenci II roku SM zaprezentowali montaż słowno-muzyczny, w którym zapoznali licznie przybyłą społeczność studencką i zebranych gości z tradycjami i symboliką obchodzonych na Ukrainie Świąt Bożego Narodzenia, Nowego Roku oraz Jordanu.
Po części oficjalnej na wszystkich jej uczestników czekał przygotowany wigilijny stół.
Szczególne podziękowania chórowi w składzie: Vitaliy Prus, Ihor Kolisnichenko, Oleksandr Demczuk, Zachar Wolski, Valeriy Druzhok, Jan Vasylchenko, Andrii Tkachenko, Veronika Matseliukh, Yuliya Mykytyuk, Ivanna Lebiedieva, Alina Shevchuk, Olha Kostiuk-Malynovska (dyrygent), Konstantyn Harbar, Olha Mosiichuk, Vasylyna Kinach, Olha Vereshchuk, Ivanna Vashchuk iAnastasiia Shorshyn.
Aktualności
Podobne aktualności
Aktualności
29 sty 2025
Warsztaty chemiczne z uczniami ZSCKR w Siennicy Różanej
W dniu 28.01.2025 r. uczniowie II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolnic...
czytaj dalej
Aktualności
29 sty 2025
Studenci Uniwersytetu Trzeciego Wieku na warsztatach w Pracowni Oceny Stanu Odżywienia
Studenci III roku kierunku Dietetyki i żywienia zbiorowego zdobyte umiejętności w ramach zajęć praktycznych z przedmiotu „Meto...
czytaj dalej
Aktualności
29 sty 2025
Warsztaty dla uczniów z ZSCKR w Okszowie
Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Okszowie wzięli udział ...
czytaj dalej
Aktualności
29 sty 2025
Zajęcia praktyczne w Pracowni Oceny Stanu Odżywienia
Studenci III roku kierunku Dietetyka i żywienie zbiorowe w ramach przedmiotu „Metody oceny stanu odżywienia" realizowali prakt...
czytaj dalej