Studenckie Koło Biologiczno-Rolnicze (SKNBR) powstało 5 listopada 2014 roku. W ramach koła działają dwie sekcje: biologiczna; rolno-spożywcza. Wcześniej koło działało pod nazwą Studenckie Koło Naukowe Rolników, sekcja biologiczna. Obecnie (na dzień 10.02.2023 roku) liczy sobie 26 członków, są to studenci kierunków Rolnictwo i Dietetyka i żywienie zbiorowe. Opiekunem SKNBR jest dr inż. Małgorzata Stryjecka.
Celem działalności Koła jest:
- pogłębianie wiedzy, rozwijanie zainteresowań i umiejętności studentów w zakresie nauk przyrodniczych, biologicznych, żywieniowych czy rolniczych;
- sprzyjanie rozwojowi indywidualnych zainteresowań studenta oraz swobodnej wymianie poglądów;
- pomoc w samodzielnej działalności naukowej i twórczej;
- integracja środowiska studenckiego i naukowego;
- umożliwienie zdobycia doświadczeń zawodowych;
- opracowywanie i publikowanie materiałów naukowych, popularnych, informacyjnych;
- organizowanie spotkań, wykładów, konferencji, dyskusji, pokazów;
- organizowanie wyjazdów w celach naukowych;
- prowadzenie – w miarę możliwości – działalności wydawniczej;
- kontakty ze studentami i pracownikami naukowymi innych uczelni, przedstawicielami różnych środowisk naukowych i studenckich.
Działalność badawcza SKNBR dotyczy następujących obszarów:
- mikrobiologii (ocena liczebności drobnoustrojów, oraz charakterystyka gatunkowa, poszczególnych środowisk, oraz materiałów roślinnych i zwierzęcych).
- Ocena ilościowa i jakościowa mikotoksyn w surowcach i produktach
- Oceny jakości surowców rolnych,
- Właściwości przeciwutleniających, substancji biologicznie czynnych izolowanych z: kiełek i suszonych owoców
- Oceny sposobu odżywiania poszczególnych grup populacji ludzkiej
- Oceny wpływu przechowalnictwa na jakość płodów rolnych.
Przewodniczący SKNBR:
Iga Cymerman
Zastępca przewodniczącego SKNBR:
Sandra Stanecka
Skarbnik SKNBR:
Monika Kuczyńska